09.02.25 / 16:24
תופעת ה- Fake News איך נדע לזהות מידע שקרי בעידן של אינסוף תוכן?

בעידן שבו המידע נגיש בלחיצת כפתור, דווקא המאבק על האמת הפך למורכב יותר. אנחנו מוקפים בחדשות, פוסטים ברשתות חברתיות, סרטונים ותמונות שנראים אמינים אבל חלקם הגדול הוא פשוט לא נכון! תופעת ה Fake News או "חדשות מזויפות", אינה חדשה, אבל עידן האינטרנט הפך אותה לגלובלית, נגישה ומסוכנת מאי פעם.
אז איך הפייק ניוז נולד?
בעבר, רוב המידע הגיע מעיתונים, רדיו וטלוויזיה, שבהם היו תהליכי בקרה ברורים. היום, כל אחד יכול להיות "כתב", "צלם" או "מומחה" בזכות פלטפורמות כמו פייסבוק, טוויטר וטיקטוק. לצערנו, אין שום מנגנון שמוודא שהמידע שמופץ נכון. פעמים רבות, הFake News נועד לעורר רגש חזק,פחד, כעס או שמחה, כדי לגרום לנו לשתף אותו, מבלי לבדוק לעומק, (פה המלכודת).
פייק ניוז משפיע על תחומים רבים בחיינו, ולא אכנס בהרחבה לנושא, אך על קצה המזלג - חלק מההשפעות הן החברתיות, פוליטיות ופסיכולוגיות,בריאותיות, כלכליות לרבות אמצעי תקשורות ועיתונאות.
למה אנחנו נופלים לזה?
המוח שלנו מחפש חיזוקים למה שאנחנו כבר מאמינים בו. אם אנחנו קוראים ידיעה שמתאימה להשקפת העולם שלנו, יש סיכוי גבוה שנאמין לה בלי לבדוק. לדוגמה, אם מישהו לא מאמין בחיסונים, ידיעה כוזבת על "סכנות חיסונים" תיראה לו הגיונית. בנוסף, המהירות שבה אנו צורכים מידע היום גורמת לנו לעבור הלאה לפני שהספקנו להטיל ספק.
ובכל זאת, איך נזהה מידע שיקרי?
חייבים לבדוק את המקור!
ככלל ראשון - האם הידיעה הגיעה מכלי תקשורת מוכר? האם הכתב או היוצר תוכן מוכרים ואמינים? מקורות אנונימיים או אתרים עם שמות משונים הם נורות אזהרה.
נחפש סימוכין
אם מדובר בעובדה חשובה, סביר להניח שהיא תופיע במקורות נוספים. אם לא מצאתם אף כלי תקשורת רציני שמדווח עליו קרוב לודאי שהיא שקרית.
שימו לב לכותרות!
כותרות דרמטיות או כאלו שמבטיחות "לחשוף את מה שמסתירים ממך" הן סימן לאזהרה. מטרתן לעורר רגש ולגרום לכם לשתף בלי לבדוק.
חשוב לבדוק את התמונה או הסרטון
האם התמונה שייכת לאירוע הנכון? פעמים רבות משתמשים בתמונות ישנות או מזויפות לחלוטין כדי לייצר דרמה, שלא יבלבל אתכם.
בואו, הפעילו ספק בריא
ם משהו נשמע יותר מדי טוב (או רע) מכדי להיות אמיתי, ייתכן שהוא לא אמיתי.
אז מה אפשר לעשות?
תפקידנו, כצרכני תוכן, הוא לקחת אחריות. עלינו ללמוד לעצור ולבדוק לפני שאנחנו משתפים. חשוב גם לחנך את הסובבים אותנו, במיוחד את הילדים, לפתח חשיבה ביקורתית ולהיות ערניים לתופעה.
בנוסף, תפקידם של הגופים הגדולים כמו פייסבוק וגוגל הוא קריטי. בשנים האחרונות, הם החלו לנקוט צעדים לזיהוי ונטרול תוכן מזויף, אבל יש עוד דרך ארוכה.
בואו נסכם...
בעולם שבו המידע זמין יותר מאי פעם, דווקא היכולת להטיל ספק היא המיומנות החשובה ביותר,
Fake News אולי לא ייעלם בקרוב, אבל עם כלים נכונים וערנות, נוכל להגן על עצמנו ועל יקירנו מפני ההשפעות המזיקות שלו.
כי האמת היא עדיין הדבר היקר ביותר שיש.
שלומית חביב