תמונת מצ"ב: איך לקרוא את דו"ח הפנסיה השנתי בקלות?



מה צפויה להיות קצבת הפנסיה החודשית שלכם, כמה כסף הפקדתם השנה לחיסכון הפנסיוני ומה התשואה שהשיגה הקרן? כל אלו הם נתונים שחשוב מאוד לדעת כבר היום – ודו"ח הפנסיה השנתי מפרט אותם באופן נגיש וברור. כך תקראו אותו נכון ובקלות

Shutterstock

החיסכון הפנסיוני הוא אולי הנכס הפיננסי החשוב ביותר שלנו, והוא משפיע רבות על היום שבו נצא לפנסיה. הסכום המצטבר בו עשוי לקבוע אם נוכל לפרוש ברווחה וליהנות מרמת חיים גבוהה ורצויה, מבלי להצטמצם או שהמשכורת החודשית תחסר לנו.

מאחר וקרנות הפנסיה הן מוצר שאורך חייו הוא עשרות שנים, חשוב להקפיד לעקוב אחריו מקרוב ולבדוק כמה כסף הפקדנו, מהו הסכום המצטבר, מהו גובה דמי הניהול וההוצאות ועוד – כל הנתונים הללו יספקו לנו תמונת מצב מלאה על החיסכון הפנסיוני שברשותינו. כדי לעשות זאת ביתר קלות, אנו מקבלים עדכונים שוטפים וביניהם דו"ח פנסיה שנתי – המכיל את כל המידע החיוני.

דו"ח זה מציג למעשה מספר טבלאות שבהן התנועות (ההפקדות) שנעשו בקרן מדי חודש ובסך הכל השנתי; התשלומים הצפויים מהקרן או קרנות הפנסיה; דמי הניהול וההוצאות שנוכו מהסכום המצטבר; מידע על הכיסויים בקרן ועוד. אם אתם תוהים כיצד יש לקרוא אותו נכון ולהבין ממנו דבר או שניים, לפניכם ההסברים החשובים עליו, סעיף אחרי סעיף.

חלק א': תשלומים הצפויים מקרן הפנסיה

בחלק זה, מופיעה טבלה ובה מפורטים התשלומים שאנו צפויים לקבל מקרן הפנסיה בתרחישים שונים. הנתון הראשון הוא הקצבה החודשית הצפויה בפרישה בגיל מסוים, המחושבת לפי יתרת הכספים בחשבון ועל פי ההנחות הקבועות בתקנון הקרן. עוד נתונים בחלק זה הם קצבה חודשית לאלמנ/ה, יתום או הורה נתמך במקרה של מוות, קצבה חודשית במקרה של נכות מלאה ושחרור מתשלום הפקדות לקרן במקרה של נכות – כלומר, כמה כסף תעביר הקרן להפקדה במקום העמית, במקרה שהוא יסבול מאובדן כושר עבודה.

מה חשוב לבדוק? האם סכומי הכיסוי הביטוחי אכן מתאימים למצב המשפחתי שלכם ואם יש אנשים התלויים בכם – בן או בת זוג, ילדים או הורה נתמך, יש לוודא שהכיסוי מספק עבורם. חוסכים שאין להם שארים, למשל רווקים, יכולים גם לוותר כליל על כיסוי ביטוחי לשארים.

חלק ב': תנועות בקרן הפנסיה

חלק זה מתעד את כל ההכנסות וההוצאות מקרן הפנסיה בשנה אליה מתייחס הדו"ח. הוא מציג את מצב היתרה בתחילת השנה, את סך הכספים שהופקדו בה, את הרווחים או ההפסדים, כספים שהועברו אל הקרן או ממנה; וכן דמי הניהול ששולמו השנה, החזר דמי ניהול בגין תשלום דמי סליקה על-ידי המעסיק (במקרה שהמעסיק שילם דמי תפעול על שירותי סליקה, נהנים העמיתים מהפחתה בדמי הניהול); עלות ביטוח נכות ועלות ביטוח למקרה מוות. אם במהלך השנה הופעל בקרן מנגנון איזון אקטוארי – שהביא להורדה או תוספת מהקרן – יופיע גם סעיף זה. לסיכום טבלה זו, מופיע הסכום שבקרן נכון לסוף השנה.

חלק ג': אחוז דמי ניהול והוצאות

בחלק זה יופיע השיעור של דמי הניהול מתוך ההפקדה בקרן, ושיעור דמי הניהול מתוך החיסכון. נתון נוסף המוצג בטבלה הינושיעור ההוצאות על ניהול ההשקעות מתוך הקרן. הוצאות אלה כוללות עמלות ביצוע עסקאות כמו קנייה ומכירה של ניירות ערך, דמי משמורת ועוד.

מה חשוב לבדוק? דמי הניהול נגבים לאורך שנים וכיוון שהם יכולים להגיע גם למאות שקלים בשנה,  יש להם השפעה לא מבוטלת על הסכום המצטבר בחיסכון. לכן, חשוב לבדוק סעיף זה וניתן גם להשוות אותו לדמי הניהול הנגבים בקרנות הפנסיה הנבחרות – שנבחרו על-ידי רשות שוק ההון, ומציעות דמי ניהול נמוכים יחסית. כל חוסך יכול להעביר את קרן הפנסיה שלו לקרנות הנבחרות, במטרה לחסוך בדמי הניהול.

חלק ד': מסלולי השקעה ותשואות

בחלק זה יופיעו מסלולי ההשקעה של קרן או קרנות הפנסיה של העמית, ושיעור התשואה בכל מסלול – אחרי ניכוי ההוצאות ולפני ניכוי דמי הניהול.

מה חשוב לבדוק? קודם כל, את התשואה שהרי זוהי מטרת החיסכון הפנסיוני שלכם. כדי להבין אם התשואה שקיבלתם היא ממוצעת, נמוכה או גבוהה ביחס לשאר השוק, תוכלו להיכנס לאתר פנסיה.נט של משרד האוצר המשווה בין ביצועי קרנות הפנסיה השונות. השוואה לאורך כמה וכמה שנים, תאפשר לכם להבין אילו קרנות מצליחות להציג תשואה טובה בעקביות, לאורך זמן.

בנוסף, בדקו שהמסלול אכן מתאים לכם. ככלל אצבע, לחוסכים צעירים, בדרך כלל, מתאימים מסלולים עם חשיפה גבוהה יותר למניות כדי להגדיל את פוטנציאל התשואה לאורך זמן; מנגד, חוסכים מבוגרים המתקרבים לפנסיה, נוטים להוריד את מרכיב הסיכון כדי לשמור על יציבות לקראת הפרישה לפנסיה.

חלק ה': פירוט ההפקדות לקרן הפנסיה

כאן מופיעה טבלה ובה כל ההפקדות החודשיות שהועברו לקרן. בכל שורה יפורט מועד הפקדה, החודש עבורו בוצעה, המשכורת לפיה בוצעה ההפקדה, הפקדת העובד למרכיב התגמולים בקרן, הפקדת המעסיק למרכיב התגמולים בקרן, הפקדת המעסיק לפיצויים וסך ההפקדה.

מה חשוב לבדוק? ודאו כי בטבלה מופיעות כל ההפקדות שביצעתם השנה (12, או פחות אם לא עבדתם שנה רצופה). השוו את הסכומים אל מול תלוש השכר שלכם, על מנת שתוכלו לאתר במהרה כל טעות.

בחלק האחרון בטבלה, מופיעים פרטי הסוכן או היועץ לצורך יצירת קשר עמו, במידת הצורך.

בשורה התחתונה, עקב חשיבותו הרבה של החיסכון הפנסיוני, כדאי להפוך את בדיקת הדו"ח השנתי להרגל קבוע. במידת הצורך, אפשר גם לבדוק את נתוני החיסכון באתר של החברה המנהלת את הקרנות – ולהיות כל העת עם האצבע על הדופק.

*אין לראות באמור לעיל תחליף לייעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי ו/או ייעוץ מס המותאם לצרכי הלקוח

 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה