צריכות מקווה: קרוב ל-50% מהמקוואות גובים מחיר גבוה מהמותר לטבילה



במחקר חדש נחשף מצב חמור במקוואות ברחבי הארץ. סכומי כסף מופרזים נגבים מהטובלות, נהלי המשרד אינם מבוצעים, מערכת המידע לוקה בחסר באופן משמעותי וההתנהלות הפיננסית אינה תקינה באופן דרסט. כך מפרסם, חנן גרינווד מהאתר "כיפה"

 

המשרד לשירותי דת והרשויות המקומיות בישראל מפעילים ברחבי הארץ 757 מקוואות לנשים באמצעות המועצות הדתיות המחזיקות 663 מקוואות ומחלקות הדת ברשויות השונות המפעילות 94 מקוואות. במחקר בודק פינקלשטיין שורה של קריטריונים בהם עלות הטבילה, מערכת המידע, מערך ההוצאות וההכנסות ועוד, ומגלה מציאות מטרידה ביותר.

עלות טבילה יקרה מהמותר

על פי תקנות השר לשירותי דת מנובמבר 2013 עלות טבילה רגילה במקווה היא 15 ש"ח, וחוזר מנכ"ל המשרד קובע כי "חובה להקפיד על גביית התעריפים הנזכרים לעיל", אך בפועל כל מועצה דתית, ועל פי המחקר לעיתים גם כל בלנית, פועלת כראות עיניה ואין אכיפה של נוהלי המשרד.

החוקרים מציינים כי פנו בשיחות טלפוניות לכלל המקוואות בישראל בשאלה מהו המחיר לטבילה רגילה במקווה, ונענו על ידי 482 מקוואות מתוך 727 המקוואות ברחבי הארץ. במחקר עולה כי ב-321 מהם – 48%, נגבה מחיר שברוב המקרים הינו גבוה יותר מהמותר – היינו 15 ש"ח. ב-31% מתוך אותם מקוואות המחיר עולה על 20 שקלים ובחלק מהמקוואות המחיר אף מגיע ל-30-35 ש"ח לטבילה.

למעשה, קובעים החוקרים, הממצאים מלמדים כי במספר רשויות אין אפילו אחידות בתוך המועצה הדתית ובאותה רשות נגבים במקוואות שונים מחירים שונים. כמו כן, באופן אבסורדי, דווקא ברשויות בהן התושבות בעלות רקע חברתי כלכלי נמוך, הן נדרשות לשלם סכומים גבוהים בהרבה ממה שקבע המשרד לשירותי דת.

"איש לא היה מעלה על דעתו של המחיר על שירות ממשלתי, כמו הנפקת דרכון או רישיון, יהיה תלוי במקום שבו ניתן השירות, אך כך הם הדברים בענף המקוואות", כותבים החוקרים. בנוסף, פנו החוקרים לדבורה אייפרמן, מנהלת אגף מבני דת במשרד לשירותי דת, האחראית על תחום מערך המקוואות, ותשובתה הייתה "אנו עושים כמיטב יכולתנו על מנת למגר את התופעה", ומסבירה כי הטיפול יעשה בעזרת תלית מחירות בכלל המקוואות כאשר המחירון יפרט לכל טובלת אשר מגיעה למקווה את המחירים התקינים.

"דומה כי תשובה זו מלמדת על חוסר היכולת של המשרד לשירותי דת להתמודד עם אוזלת היד של המועצות הדתיות", מותחים החוקרים ביקורת על המשרד לשירותי דת. "המשרד אינו מפעיל כל סנקציות כלפי רשויות החורגות מהנוהל אלא מתעתד לתלות שלטים שהיעילות שלהם מוטלת בספק". לדבריו הפתרון הראוי לבעיה הינו הפעלת סנקציות כלליות ולא הסתפקות בתליית שלטים בלבד.

כלה מקבלת טבילה חינם? תלוי איפה

לפני כשבועיים פרסמו במועצה הדתית בירושלים כי הם מעניקים טבילה למשך שנה בחינם לטובלות הנרשמות אצלם לנישואין. בעזרת נוסח מעורפל פורסמה ההודעה, כך שלא היה ברור האם מדובר בטבילה החינמית כבונוס, או צ'יפ מיוחד איתו מגיעות הטובלות. במחקר מתברר כי הסיבה לנוסח המעורפל, היא כי למעשה על פי הנחיות סגן השר לשירותי דת הרב אלי בן דהן, כלות בשנה הראשונה לנישואיהן כלל לא צריכות לשלם על טבילה במקווה, ופרסום בדבר 'הטבה לנרשמים' במועצה כזו או אחרת מעוות את המציאות ומציג תואנת שווא, כפי הנראה בניסיון לעקוף את חוק צהר. אומנם, לא ברור האם במועצה הדתית בירושלים הדבר נעשה בכוונה או בטעות, אך כך או כך אין ספק שהוראות המשרד אינם מבוצעים דיים. 

כך, מבדיקה שערכו החוקרים עם דובר המשרד לשירותי דת דניאל בר עולה כי הפטור שקבע השר תקף לכל הארץ וללא הגבלות, אך בפועל פניה למקוואות העלתה כי 57% מהמקוואות אינם עומדים בנהלים. כך, בחלק מהמקוואות אין כלל הנחה לכלות, ובחלק אחר ישנה הנחה במגבלות הנוגדות את התקנות: הנחה רק למי שנרשמה במועצה הדתית הספציפית, הנחה רק לתושבות וכדומה.

"מסתבר כי אף שהנוהל נראה חד וברור, וכזה שאינו יכול להשתמע לשני פנים, כל מועצה בוחרת לנהוג באופן אחר", כותבים החוקרים ומציינים כי 57% מהמקוואות אותם בדקו אינם עומדים בנוהל הארצי, כשהסיבות לכך מגוונות ומשתנות מבלנית לבלנית, תוך שהן טוענות שניתן לטבול רק עם אישור מתאים, הנוהל היה נהוג והופסק, יש לשלם פעם אחת על מנת שהטבילות הבאות תהיינה בחינם, ותשובות רבות נוספות.

ניהול כלכלי כושל

סעיף נוסף במחקר עוסק בניהול הכלכלי של המקוואות, וגם בו עולה תמונה קשה. על פי החוקר, ישנו קושי רב להציג ממצאים בנושא מכיוון שמועצות רבות לא עומדות בנהלים המחייבים איסוף נתונים בנוגע למספר הטובלות, ובחוסר דרישה של המשרד לשירות דת את הנתונים מהמועצות.

בממצאים ראשוניים המבוססים על הדו"חות של המועצות הדתיות, עולה במועצות רבות ישנה התנהלות לא יעילה במחלקת המקוואות, או לחילופין, במועצות דתיות בהן נראה שההתנהלות יעילה, יש בעיה בשירות הניתן במקווה.

כך למשל, בחיפה אחוז ההכנסות העצמיות במקוואות עומד על 6-8% לעומת יתר הערים הגדולות בהן אחוז ההכנסות העצמיות עומד על 20-30%. בצפת ובאשקלון ההכנסות עומד על 15-20% ולעומת זאת ברחובות ההכנסות עומדות על 50-55%, זאת בעוד הוצאות האחזקה והמשכורות ברחובות נמוכה בהרבה מאשר באשקלון ובצפת. במקומות נוספים היו תנודות גבוהות בהוצאות ובהכנסות, היכולות ללמד על התנהלות לא יעילה או לא תקינה במחלקות המקוואות.

מאגרי מידע לוקים בחסר

באופן אבסורדי, נתון נוסף אשר נחשף במערומיו בנושא המקוואות הינו חוסר היעילות במאגרי המידע, תחום קריטי לטובלות המגיעות למקומות שונים בארץ ולא מכירות את המקווה המקומי. לדברי החוקר, "היות ונשים רבות רואות בטבילה אירוע אינטימי, הן מעדיפות שלא לשתף בו אנשים אחרים, ואף לא נשים אחרות, ולא לבקש מידע לגבי המקווה הקרוב – מה שמלמד על חשיבות פרסום נתונים מדויקים וברורים בנושא".

למרות עובדה זו, ממצאי המחקר מלמדים כי מאגרי המידע שמפעיל המשרד לשירותי דת באתר המשרד ובתכנת הניווט WAZE חסרים מידע רב. כך, באתר האינטרנט של המשרד חסרים עשרות מקוואות המופעלים על ידי המועצות הדתיות ומחלקות הדת, ובwaze חסרים 288 מקוואות, כ-38% מכלל המקוואות בארץ.

בנוסף, נמצא כי במאגר האינטרנטי של המשרד כמעט ולא קיים מידע על פעילות המקוואות. כך, למשל, לא צוינו המחירים של טבילה רגילה ושירותים נוספים המוצעים במקווה, ורק לעיתים רחוקות הוצגו שעות פתיחת המקווה.

עוד מציינים החוקרים כי במקרים רבים מספר הטלפון של הבלנית או של המקווה כלל לא הופיע, וגם כאשר הוא הופיע, הוא מצא כי ב-25% מהמקרים המספר אינו מעודכן או שהוא מפנה לבלנית שכבר עזבה את תפקידה. בדומה לכך, הוא מציין, ב-33% מהמקוואות המופיעים במאגר של WAZE לא מצויין כלל מספר טלפון, או שמצוין מספר טלפון שאינו מעודכן.

מיכל אחרק-ויין החברה בצוות המחקר מציינת כי "אנו סבורים שאין להסתכל על כל בעיה רק באופן ספציפי, אלא יש להסתכל על הדברים כמכלול". לדבריה, "ממצאי המחקר מלמדים על בעיות מהותיות בניהול מחלקות המקוואות במועצות הדתיות ועל חוסר היכולת של המשרד לשירותי דת לבצע פיקוח אפקטיבי. ייתכן כי יש צורך ברפורמה כוללת בתחום".

מנהל צוות המחקר אריאל פינקלשטיין אומר כי "בימים אלו אנו שוקדים על מחקר הבוחן את המצב התברואתי של המקוואות. כמו כן, אנו מתכננים להציג מתווה לרפורמה כוללת במערך המקוואות כך שהטובלות יזכו לתנאים הטובים ביותר שהן יכולות - ואף חייבות - לקבל".

תגובת המשרד לשירותי דת:

המשרד לשירותי דת הוציא הנחיות בנוגע לסכום אחיד עבור הטבילה. המשרד מודע לדיפרנציאציה בין המועצות הדתיות ועל כן, הוציא הנחיה ויוציא נוספת כדי למנוע זאת. בשנה הבאה ישולטו המקוואות ע״י המשרד כך שהנהלים והמחירים יוצגו באופן ברור.

ברוב המקוואות שבדקנו כלה לא משלמת בשנה הראשונה. כל שיימצא מקרה כזה או אחר של אי עמידה בנהלים נשמח לקבל את המידע.

באשר לתוכנת Waze, מדובר ביוזמה חדשה ומתקדמת. מאחר ומדובר בהיקף גדול של מקוואות והפרישה ארצית הדבר דורש עדכונים מעת לעת. רוב רובם הגדול של המקוואות בהחלט נמצאים ומעודכנים בתוכנה כולל מקוואות שנמצאים בנקודת ציון ולא ברחוב ונדרש בהם עדכון ידני בשטח שבאופן טבעי טרם הסתיים.

 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה